Jag har på sistone funderat en del över det kodade nyhetsspråket. Det är ju möjligt att jag tolkar fel, när det i nyhetssändningar låter så här: xx är svensk medborgare eller xx är sedan tidigare känd av polisen, så det vore intressant att få veta hur ni tolkar det och om ni har fler exempel. Varför uttrycks det så här? Är den informationen eller den informationen som jag (vi) läser in relevant?
28 januari, 2009
Att navigera
rätt är svårt och att navigera så att man blir nöjd med sitt nya liv är ännu svårare. Ibland funderar jag på om den här bloggen inte borde heta Aldrig nöjd. Jag har tålamod med andra, men väldigt lite när det gäller mig själv. Sånt här är inget kul att läsa, så över till något annat:
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
I det första fallet ser jag det som ett infamt sätt att hålla liv i xeonofbin. Mening nummer två kan man ju oxå undra över, vad har jag för glädje av att veta det - hyenementalitet?
Margaretha
Fast jag tycker inte att de säger det där med svensk eller utländsk så ofta numera, förr var det alltid med.
Känd sedan tidigare... återfallsförbrytare? Ja, varför skulle man behöva veta det? "Ja, ja, en gång poliskund, alltid poliskund...?"
Det första är förstås så alla "vi vanliga" kan pusta ut .., ååå, jaha, på det viset .., ingen terrorist som heter Kalle, inte.
Det andra irriterar mig inte alls, tvärtom.
Säger man att butiken rånades av någon som är känd av polisen, så pustar jag ut .., då är det i alla fall inte någon ny ung man eller kvinna som har debuterat.
Håller med Elisabet...eller om man hör "offret är känd av polisen" så får jag tanken att det är en uppgörelse i den sk undre världen och att det inte är någon oskyldig som har drabbats.
Lite "ger man sig i leken in får man leken tåla"
Alla:
1.Jag tycker nog att den första varianten är nog så vanlig och att det är ett märkligt onödigt särskiljande sätt att tala om att de svenska medborgarna har utlänska bakgrund. Nyligen när det handlade om att få ut svenskar från Gaza, så skrev de många tidningar svenskar, medan jag ofta kunde höra den andra varianten på radionyheterna. Är man svensk så är man, punkt.
2.Det jag mest reagerar över här att det blivit en etikett. Vem (inom polisen?) bestämmer när man är känd? Efter en gång ,två gånger eller kanske felaktigt?
Intressant! Jag håller helt med dig i bägge fallen.
Jag tycker att media genom detta sätt att uttrycka sig hjälper till att bevara föreställningar, som inte alltid har relevans eller ens är sanna.
Skicka en kommentar