Mitt i livet, tänker för mycket enligt somliga och ständigt på jakt efter bra bilder.22 juni, 2010

Kort rapport från kusten, vet ju inte hur länge jag har uppkoppling

Solen skiner, nästan jämt, men inte nu.
Jag är klädsamt rosa och har druckit många koppar kaffe samtidigt som jag läst klart Till dess din vrede upphör. Den var precis så bra som de tidigare, lite bättre till och med. Jag gillar det historiska perspektivet i den här boken och ser fram emot fortsättningen. Någon som vet när den kommer? Jag har också sträckläst en ungdomsbok, Det är så logiskt alla fattar utom du. Charmig, skulle jag nog säga. När jag läser ungdomsböcker läser jag hela tiden med hjärnan inställd på att fundera ut vad jag kan tänkas göra av den, i skolan alltså. Jag har efter en stunds kontemplation i soffan, läs middagslur, kommit fram till att jag inte gör något. Vissa böcker ska man lämna i fred och inte förstöra med uppgifter. Jag har lämnat ett annat ex av den till en av mina elever. Det ska bli rätt intressant att höra vad hon tycker. Nästa bok, Boktjuven, däremot ska jag försöka göra något av. Här känner jag att uppgifter nog är till hjälp för förståelsen. Den är skriven i en annan berättartradition, tror jag; jag har ju bara bläddrat och småläst här och var än så länge. Jag misstänker att somliga har svårt av just den anledningen. Så om det faller väl ut lär jag läsa den boken två gånger. När jag inte sitter med näsan i böcker, bläddrar jag i senaste numret av Språk och har hittills läst om Författaren som bytte modersmål och Bullrande gotländska. För en fuskgotlänning som jag var det underbar läsning. Om man är det minsta intresserad av ord, så är Språk det självklara valet.
Mellan alla ord har jag också klippt gräsmattan, två decimeter högt var gräset. På framsidan , som inte klippts alls i år, gäller nog lien, ett redskap jag inte hanterar. Två kort har jag tagit, på det höga gräset... får skärpa till mig. Det går fyra islänningar här på heden tillsammans tjugo kvigor. Hästarna kanske vill bli fotograferade. Vi får se, i morgon är en annan dag...

8 kommentarer:

Ingela sa...

Språktidningen är mycket läsvärd. Både lärorik och rolig.

LindaLotta sa...

Och jag blundar och visualiserar er vackra omgivning....
Mmm, sommar!

Hedgren sa...

Så härligt att höra din rapport från "hängmattan"! Visst är det kul och intressant att läsa ungdomsböcker. Använder själv skönlitteratur i undervisningen och har bokprat etc.
Snälla, du kan väl börja med FB? Saknar att inte kunna ha en mer direkt kontakt med dig! Stor sommarkram!
Kerstin

reneesfotoblogg sa...

Låter som att du har en alldeles ljuvlig vistelse.
mvh R

Annika sa...

Du verkar ha sol och värme som lyser över dig. Underbart.
Har inte läst de böcker du skriver om. Tycker annars att ungdomsböcker brukar vara så bra!!! Läser ofta de som karolina får, I taket lyser stjärnorna, Katarina von Bredows böcker etc. BRA!!!
Färstår att du som lärare ständigt tänker på hur du kan använda böckerna i klassrummet.

Bloggblad sa...

När jag läste på universitetet, fick jag läsandet förstört för många år framåt, jag kunde ju inte läsa för nöjes skull, utan bara analyserade. Sen när det blev modernt i grundskolan att utgå från skönlitteratur, tog det ett tag innan jag begrep att jag skulle kunna förstöra läsglädjen för eleverna genom alla uppgifter.

Som barn slukade jag böcker, men inte sjutton kom jag ihåg att ägnade en enda tanke åt könsrollsfördelningen i Fem-böckerna t.ex. Jag bara läste och njöt - och lärde mig mängder av ord... Inte heller visste jag att de ansågs vara av sämre kvalitet. Jag läste allt, precis allt som jag kom över.

Elisabet sa...

Boktjuven tyckte jag oerhört mycket om! Lycka till.

Lena sa...

Ingela: Jag har nog haft den precis ett år nu och det är lika roligt varje gång kag hämtar den i brevlådan.

Linda: När jag gör det, känner jag havsdoften :)

Hedgren: Det är en av yrkesförmånerna:) FB... nja... jag får tänka ett varv till...

Renée: Ljuvligt var ordet :)

Annika: Som jag längtat efter solen och värmen. 20-22 grader är alldeles lagom. Böcker är ju det som är roligast i svenskan. Den här boken tror jag Karolina skulle gilla.

Blogblad: Likadant var det för mig. Det blev liksom ingen glädje i läsningen på ett par år. Just upplevelsen och glädjen ska man vara rädd om både sin egen och elevernas.

Elisabet: Jag har hört så mycket om den och jag satte den i händerna på ena dottern som tyckte att den var bra, så nu hoppas jag att jag inte blir besviken.