Mitt i livet, tänker för mycket enligt somliga och ständigt på jakt efter bra bilder.21 augusti, 2010

Ologiskt eller bekännelseläsning eller pladder

I tidningarna annonseras om Bollkryss / alt. kryzz, alltså krysantemum.
Just bollkryzzstavningen (puh! stavningen zzs är kanske ännu värre) har jag svårt för; kryss (x) med z. Det blir fel i mitt huvud. Den lilla språkpolisen i mig har också svårt för dax, som i skoldags, rätt så vanligt i annonser så här års.

När jag tittar på bilder från tidigare höstar och jämför kan jag bara konstatera att vi redan tycks ha nått mitten av september. Rönnbärsträden dignar av bär. Det gjorde de förra hösten också och jag tror ingen har glömt den vintern. Nu ska jag kratta gräs och det måste väl ändå betraktas som en sommarsyssla?

4 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag har gett upp helt - nu blir jag bara trött när proffs skriver fel.

Häromdagen lyssnade jag till många miniföredrag av pedagoger. Kom på att jag måste fråga min närmaste kollegor vad jag säger för irriterande utfyllnadsord, för jag har säkert nåt.

Vid ett föredrag sades "så, då" sist i varje mening. Även "liksom" och "så här då" fick rum. Som final tog pedagogen allihop på en gång, jag trodde inte mina öron: "Och så här då, liksom så då".

Det var väldigt svårt att lyssna till innehållet!

Då känner jag att jag har brister i mitt lyssnade, innehållet är ju trots allt viktigare.

Lena sa...

Jag försöker trycka ner språkpolisen, men när det hopar sig som det gör med både skoldags och blomannonser, då kommer polisen fram.

Jag är inte alldeles säker på att jag vill veta vilka, för de är säkert flera, utfyllnadsord jag använder. Men du har helt rätt, till slut hör man bara just de orden.

Annika sa...

Förstår att du reagar på det där. DET skulle jag också ha gjort. Vaddå kryzz??
Irriterande.
När jag gick i skolan hade vi en lärare som bankade in vad som var rätt och fel i våra skallar...NÅDE den som skrev dax. OCH nåde den som skrev våran istället för vår etc...
Det sitter i än idag.
Glad förresten att första skolveckan har gått fint!

Lena sa...

Annika: Ja, jag förstår inte vitsen med dessa alternativa stavningar.

Jag tror att somliga av mina elever tycker att jag är petig när det gäller det skrivna; våran och eran .. huva!