Mitt i livet, tänker för mycket enligt somliga och ständigt på jakt efter bra bilder.09 november, 2009

Motsägelsefullt

Idag har jag stirrat mina åttor i ögonen och sagt att i morgon klarar ni av ordklasserna, så att vi kan gå vidare. I verkligheten tänkte jag, så vi kan lämna den här s*k*i*t*e*n.
Svenska är så mycket mer än rent grammatikplugg. För mig är det allra viktigaste att varje elev utvecklar sitt eget uttryck muntligt som skriftligt och då känns reflexiva pronomen eller interjektioner lite sådär. Trots denna inställning så har jag i kväll knåpat ihop ett grammatikprov. För utan prov så läser vi ju inte på, det vet du Lena, säger mina insiktsfulla tonåringar.

7 kommentarer:

Hedgren sa...

Amen!

reneesfotoblogg sa...

Substantiv är namn på ting
till exempel boll och ring
Adjektivet sen oss lär
hurudana tingen är
Verb är sådant man kan göra
läsa, skiva, se och höra!
Sammanfattar min kunskap i grammatik.
mvh R

Annika sa...

Grammatik ja...
Jösses vad man tragglade med det i just högstadiet, och fast jag alltid har haft femma i svenska så var det svårt och så träligt. Jag förstår att du som lärare är lite less på att traggla ordklasser och satsdelar...
Men ett prov är ett prov är ett prov...
HAHA, och då läser säkert eleverna på ordentligt innan. Lycka till till dem och till dig! Sen kan ni ägna er åt något roligt, att skriva uppsats tex. DET var det roligaste jag visste :-)

Bloggblad sa...

Och jag inkommer snart med ett blogginlägg om mina språkproblem. Att förklara att "en cykel - två cyklar" inte är samma cyklar som "han cyklar"... och varför man inte kan säga "två bussar - han bussar...."

Alltså - hade de kunnat NÅGRA svenska ord och begrepp hade det varit enklare... det spelar liksom inte roll att använda ord som ordklasser... verb och sånt.

Kan du inte få dem att inse skönheten i grammatiska regler? Säg "konditionalis" riktigt sensuellt...mmmmm

Bloggblad sa...

Men du - snälla! Lär dem i alla fall att det är FEL när IDOL-juryn och andra frågar: Hur känns det att bli överöst med superlativer? När det var idel positiver de överöstes med....

Lena sa...

Hedgren: :)

Renée: Man kommer långt med tre ordklasser, faktiskt.

Annika: Ja, och vi tragglar allra mest för att vi vet att eleverna får ett STORT grammatikprov på gymnasiet och har man inte tragglat det några gånger så är det svårt att klara på ganska kort tid.
Jag har helt säkert fler elever som tycker att det är roligare att skriva.

Bloggblad: Jag tycker vi kan införa bussa, att köra tex elever med buss till skolan, för det är ju mest logiskt. Sedan kan man ju bussa hunden på dem och det är en helt annan femma:)
Jag har berört språkbruket när det gäller superlativer en gång... Jag tror inte att det fastnade:)

Anonym sa...

mycket intiresno, tack