Mitt i livet, tänker för mycket enligt somliga och ständigt på jakt efter bra bilder.24 november, 2008

Fördelen med att ha hund...

är att man alltid får frisk luft.
Nu ska jag gå ut med hunden en sista vända. Det är en förmån man har i det här huset, om man är uppe längst...
Häromkvällen var det tio minusgrader och nu är det bara en, så vi lär väl inte förfrysa på snabbrundan runt stallet. Har vi tur kanske vi ser en räv.


Hrmm, nu kunde jag helt plötsligt inte se hur häromkvällen skulle stavas: i sär eller i hop. Jag satsar på i hop. De andra varianterna ser konstiga ut. Jag ser alldeles för många konstiga sär- eller i hopskrivningar. En av de vanligaste numera är denna: Tillslut. Det kan jag inte förstå, för det hörs ju att det är två ord. Det kanske några tycker om min tvekan kring häromkvällen, att det också hörs och det gör det säkert, men inte i mina öron just nu. Hoppsan! Nu stampar hunden. Bäst att skynda!

6 kommentarer:

Annika sa...

Från minus tio till minus en. Hellre minus tio, eller hur?
Ni måste ha det så vackert och fint nu med all snö! Jag är avundsjuk.
Särskrivningar ja...Ibland är det svårt. När jag är osäker skriverjag hellre ihop ett ord än särar på det. Är ganska allergisk mot särskrivningar, och tyvärr är det ganska vanligt att svenskar i US börjar särskriva. Men, jag har även sett att många sverigesvenskar särskriver. SÅ trist!!

Panter sa...

Det är så fint, mjukt och tyst. Jag mår så bra när det är så här, även om de lär vara över snart.

Följden av min tvekan i går är att jag beställt Svenska skrivregler från Språkrådet. Insåg att det säkert är mycket som jag rättar i elevernas alster som är helt OK att skriva numera. Särskrivningar är det inte, det vet jag.

Bloggblad sa...

Du har helt rätt. Häromkvällen är ett ord.
Jag hakar ideligen upp mig på igår - i går... i kväll ikväll, idag i dag, imorgon i morgon. Värst är de som kan skrivas på båda sätt.

Men jag särskriver aldrig de ord som många andra särskriver. Herr sandal och såna.

Hedgren sa...

Ibland kan man stirra sig totalt blind. Och som svensklärare ryser jag över alla särskrivningar nu förtiden. Jag brukar ge exemplen "Jag har en långhårig bror" och "Jag har en lång hårig bror". Uppskattas alltid av mellanstadie gluttarna! =0)

Panter sa...

Bloggblad och Hedgren: Språkbruk förändras ju, men allt vill jag inte acceptera rakt av. Fick Skrivregelsboken häromdagen, så nu hoppas jag att jag inte ska aväva i ovisshet och inte mina elever heller.
Jag tycker nog att elevernas språkliga medvetenhet och iakttagelseförmåga har minskat med åren. De flesta lägger inte märke till språkliga konstigheter eller finesser förrän jag pekar på dem.

Panter sa...

Hrmmm,jag slinter som vanligt på tangenterna. Språkliga konstigheter: skrivregelboken och sväva ska det ju stå...