Mitt i livet, tänker för mycket enligt somliga och ständigt på jakt efter bra bilder.



19 mars, 2008

Vinter eller vår?

Det enda jag i detta läge är säker på är att det är onsdag,
inte askonsdag utan dymmelonsdag. ( Tack Amber!)
Imorse vid halv åtta-tiden

och nu

Ja, det är vackert, men i mitt huvud
krockar upplevelser, precis som det
förmodligen gör för spirean här.

***************************************

När är det då vår? Hur undviker man att vintern kommer tillbaka? Just sista frågan är väldigt intressant, tycker jag. Så här reder SMHI i begreppen:

När är det vår?
Att definiera meteorologisk vår är ingen lätt uppgift. Det finns ingen vedertagen internationell standard.
Årstiderna ser inte likadana ut på alla ställen på jorden. I Norden har vi vår egen uppfattning vad som är vinter, vår, sommar och höst. Sedan får man vackert försöka hitta en klimatologisk standard därefter.

SMHI använder sig enbart av temperaturen som vägledning för årstiderna. För att det ska stämma med våra värderingar någorlunda så anser man att våren börjar när dygnsmedeltemperaturen stiger över noll grader. Problemet är bara att temperaturen aldrig är så stabil som man skulle önska. Häftigt svängande temperaturer, som det ofta är så här års, gör att våren därför kan komma och gå, vilket inte är så bra. Vintern kan bara sluta och våren börja en gång tycker väl de flesta.

Så hur undviker man att vintern kommer tillbaka?
Svaret är att det inte finns någon lätt definition på vad som är varaktigt. En sedan länge använd definition är att en medeltemperaturförändring till över noll måste hålla i sig minst 5 dygn. Det är knappast vattentätt eftersom övergången till vår kan vara en långdragen process med många bakslag. För att förbättra har definitionen sista tiden skärpts något. För närvarande gäller minst 7 dygn för att en förändring ska gälla som varaktig.

Inga kommentarer: