Mitt i livet, tänker för mycket enligt somliga och ständigt på jakt efter bra bilder.



05 februari, 2007

Midnatt - några tankar och en liten fundering

Har rättat ett tjugotal insändare och faktiskt inte läst en enda dålig. Det gör mig glad. Det går framåt, även om flera inte förstår hur de lär i just svenska.

Vet någon vad som gäller: Vad heter pluralfomen av datamus... två data...? Detta är en väldigt viktig(?!) fråga för några av mina grabbar i åttan. Jag tror att jag letat på de flesta ställen; ne, SAOB, språknämnden osv... inget svar någonstans. Jag har hittat annonser med den rätta logiska formen - möss, men vet någon? Hur säger man på andra språk?

Nu ska jag ta mig en Ducoralcocktail och sedan kasta mig i sängen. Hoppas att jag inte vaknar förrän väckarklockan ringer.

9 kommentarer:

Anonym sa...

vita concerse ar bestallda och pa vag...ducoral, tycker alltid att det smakar som en konstig mix av treo och hallonsoda..

Lena sa...

Treo och hallaonsoda, mmm ja något sådant är det likt.

Anonym sa...

Två datamöss låter väl OK?

Anonym sa...

På engelska säger man mice. I alla fall i Australien. Möss låter bra.

Marge_II sa...

Dataråttor? Datamusar? Datamössor?
Nej, det får nog bli datamöss.
Fast jag är inte så förtjust i vare sig råttor eller möss ;-/

Annika sa...

Jag har hört att det skulle heta datormusar i plural på svenska. kan mkt väl ha fel, men...
Mice på engelska, ja, som Matilda skiver...

Lena sa...

Datamöss är väl mest logiskt och följdriktigt. Jag har hört flera som tvekar, så glasklart är det inte. Jag tror att jag övertygade gossarna i dag, så nu väntar jag på nästa språkliga fundering. De är lite kluriga just de här killarna. Det är ju brukarna som styr språkets utveckling, så nu tycker jag att vi bestämmer oss för datamöss.

Bloggblad sa...

Jag grunnade på det för ett tag sen när jag jobbade på högstadiet och kulorna i mössen stals, men gav upp. Jag använder ju bara en mus... i taget... (ojojoj så konstigt det sista blev...)

Amber sa...

Mina elever har frågat samma sak och skam till sägandes har jag inte kontrollerat vad som egentligen redommenderas. Jag har mest skojat om det.

Bloggblads skoj blev ju riktigt bra! ;-)