Mitt i livet, tänker för mycket enligt somliga och ständigt på jakt efter bra bilder.



30 december, 2007

Festligt, folkligt och onödigt

Med risk för att bli betraktad som glädjedödare, vill jag ändå ifrågasätta fyrverkeriers berättigande. Visst är de vackra och för många förknippade med festligheter, men:

De skrämmer djur och människor. Många är de som som beger sig från stan för att hitta ett lugnare ställe att vara på. Andra får skaffa lugnande till sina djur.

De skadar . Varje år läser vi om bortskjutna fingrar och skadade ögon, fyrverkerier som gått snett och landat i hus med bränder till följd.

Det är många miljoner kronor som bokstavligen går upp i rök. Pengar som lätt skulle kunna användas till något annat festligare eller bättre.

De är inte miljövänliga. I fyrverkeripjäser används bla aluminium,bariumsalter, kopparklorid, natriumoxalat och strontium. Följande står att läsa på en svensk fyrverkeritillverkares hemsida:

"Hur man får fram de olika effekterna i ett fyrverkeri är, som du förstår, i stor utsträckning en fråga om kemi. Men till skillnad mot den vanlige kemisten bekymrar sig fyrverkerimakare inte om hur nyttiga eller onyttiga de olika kemikalierna är, utan bara vilka egenskaper de har när de brinner. Huvudsaken är effekten."

Men till skillnad mot den vanlige kemisten bekymrar sig fyrverkerimakare inte om hur nyttiga eller onyttiga de olika kemikalierna är, utan bara vilka egenskaper de har när de brinner...

Det är just det som bekymrar mig. Vad händer med nedfallet? Ingenting försvinner som bekant. Vad händer i luften, vattnet och marken när dessa ämnen reagerar med andra? Vems är ansvaret?

Det finns de som anser att fyrverkerier inte ska säljas till och hanteras av privatpersoner utan att tex föreningar och kommuner ska stå för skjutandet. Visst det kanske är ett steg i rätt riktning, men jag tycker ändå att fyrverkeriskjutandet sanktioneras om kommunerna ska stå för det. Går det förresten att försvara i krympande budgetar? Vill verkligen en majoritet att kommunens pengar ska läggas på sådant?

Vems är ansvaret? Jo, mitt och ditt.
Bilden ovan har jag lånat från min kommuns hemsida .
I min kommun ska det alltså skjutas.
Jag ska höra av mig till berörda och ställa frågan, men det får bli efter nyår, nu är det för sent.

11 kommentarer:

Hedgren sa...

Kloka ord! Måste säga att jag tycker fyrverkerier kan vara otroligt vackra - men till vilket pris? Nej, jag skriver under på vartenda ord i inlägget!

Linda sa...

Tycker inte alls att du är tråkig, det är ju ren och skär fakta och vi måste alla ta vårt ansvar.
Här skjuts inga raketer med oss som avsändare, vi klarar oss mer än väl att se andras på avstånd.
Erkänner att jag tycker att det är vackert med fyrverkeri, men det ska alltid överdrivas, och då mister det sin tjusning.

Önskar dig ett Gott Nytt År Panter.
Kram Linda.

Lilla B sa...

Kunde inte skrivit det bättre själv! Visst är det både spektakulärt och tjusigt med fyrverkerier men kostnaden i förhållandet till den korta underhållningstiden är avskräckande.
Miljömässigt ar det inte heller en höjdare.

Evas blogg sa...

Kloka ord! Visst är det festligt och traditionsenligt att skåda dessa fyrverkerier men vi behöver nog tänka igen priset på denna stund av himmelska effekter.

Bloggblad sa...

Jag tycker visserligen det är mysigt att stå på balkongen på valborgs- och nyårsaftonen och kika på stans alla fyrverkerier - men jag skulle inte komma på idén att lägga några pengar på det själv. Och jag avskyr när det smäller vid andra tider. Och skulle kunna avstå från balkongtittandet om det befrämjar miljön.

Anita sa...

Jag håller med dig. Jag är också helt emot fyrverkerier och smällare. Ffa för hundarnas skull. Många, många hundar är otroligt skotträdda och lider mycket.
Jag hoppas att det blir restriktioner på att använda fyrverkerier.

Gott Nytt År!
Smulan

Tankevågor sa...

Nej du är ingen glädjedödare! Du har alldeles rätt i allt du skriver. Jag kan inte känna någon som helst tjusning i att se dessa vackra fyrverkerier när jag vet hur det påverkar både hundar och miljön.

Nu har det gått så långt att polisen har problem med ungdomar på vissa håll som inte "bara" smäller smällare utan att det finns de som kastar fyrverkeripjäser efter folk och hundar!
Fruktansvärt!

Tack för att du också skrev om detta! Vi hade samma tanke där! :-)

Gott Nytt År önskar jag dig.

Mildamakter sa...

Fyrverkerier vid tolvslaget är en sak (gillar egentligen inte det heller), men smällare tre veckor före nyårsafton tycker jag INTE om. De borde helt enkelt förbjudas att både användas och att säljas.

Önskar dig ett Gott Nytt ÅR :o)

Anita sa...

Jag har fått ett tips omen namninsamling mot smällare och fyrverkerier som jag gärna förmedlar:
http://www.smallarupproret.se/

Hälsningar Smulan

la linda sa...

jag håller helt med dig. har föresten alltid haft respekt för raketer och aldrig, inte ens som barn, förstått tjusingen med dem. ha ett gott nytt år!!

Lena sa...

Alla: Många är vi som är överens och det är säkert ett steg i rätt riktning, men jag tror att det är dags att gå från ord till handling, att göra aktiva val. De ser säkert väldigt olika ut och det är bra.