Mitt i livet, tänker för mycket enligt somliga och ständigt på jakt efter bra bilder.



06 maj, 2007

I morgon - Uppdaterat, dvs i dag.


Dvs, väldigt snart får vi besök från Mocambique på skolan. Pengarna som samlades in vid förra årets dagsverk gick enl. elevernas önskan till förebyggande hiv/aids- arbete i Mocambique. En läkare som arbetar med just detta där, är på besök i Sverige och besöker oss i morgon. Spännande och roligt för oss alla att få feedback Vi har under flera år allra mest arbetat mot norra Mocambique, i området kring Montepuez.
Uppdateringen
Den unga doktorn berättade på portugisiska om hiv/aids, sin situation som ensam läkare med ansvar för 200 000 människor. Numera finns det en läkare till, så nu är ansvaret "bara" 100 000 personer. På hans sjukhus behandlas 41 barn med hiv/aids och över 200 smittade gravida mödrar. För elevernas dagsverkspengar har de satsat på förebyggande information och en ungdomsklinik, så pengarna gör verkligen nytta. Det förstod de elever i Elevrådet och Internationella Rådet som fick förmånen att träffa honom. Vad som nog var nytt för eleverna var att medicin inte gör någon nytta om man inte har mat. Att det är så eländigt med undernäring tror jag inte så många av oss tänker på faktiskt. Jag tror att han sa att fyra av tio är hivsmittade i Mocambique. Men det är en siffra jag måste kontrollera; jag kan ha hört fel.
Jag är ganska säker på att årets pengar också kommer att gå till detta och det känns bra.

5 kommentarer:

Annika sa...

Vad intressant, och vad bra för eleverna att få träffa någon som verkligen bor och verkar därnere. Blir säkert mer levande på det sättet.

Bloggblad sa...

Jätteintressant.
För ca 20 år sen när det var så himla inne med afrikanskt i körsång, sjöng vi en låt som i översättning gick "Var finns alla dom som en gång sade att mocambikaner är dumma i huv'et..." Och så fort jag läste din blogg började den går runt som en öronmask....

Linda sa...

Så intressant och samtidigt skrämmande...
Tänk så många människor en enda läkare ska hinna med. Det fattar vem som helst att det inte funkar.
Det måste verkligen kännas skönt att delta i ett sådant projekt.

Anonym sa...

Vilket viktigt möte och vad bra att ni får feedback på det arbete ni gjort!

Det känns skrämmande att är på det sättet!

Jill Wegerup sa...

Ingenting lär en lika bra som den riktiga historien. Alltid skönt när man känner att det insamlade gör nytta.