Mitt i livet, tänker för mycket enligt somliga och ständigt på jakt efter bra bilder.



25 april, 2007

Nedslag i skolans värld

Har precis bedömt klart och kan konstatera att geografiska jämförelser är svårt, rena beskrivningar är lättare. Jag är tämligen säker på att detta var den första jämförelsen många elever gjort i sitt skolliv i geografi. Här är dock två försök:

Bulgarien har till skillnad från Sverige nästan inga egna energikällor. I Sverige finns mycket vattenkraft och Sverige är nästan självförsörjande när det gäller elförbrukningen. Bulgarien får däremot köpa sin el.
Bulgarien har stora miljöproblem med föroreningar från den tunga industrin och ligger långt efter Sverige i miljöarbetet.
Bulgarien är ett bördigt land med stora jordbruksområden men naturresurserna tas tillvara dåligt och utnyttjas dåligt. Här kan Bulgarien utvecklas stort. Sverige har redan gått igenom den fasen att ändras från ett småskaligt jordbruk till rationell stordrift. Den bulgariska industrin har haft en god tillväxt de senaste åren, framför allt textilfabrikerna. Även här har Bulgarien stora möjligheter att utvecklas.

Det kan också se ut så här:
Värmen beror på att Spanien ligger närmare ekvatorn än vad Sverige gör, också därför kan Spanien producera mer än vad Sverige kan tex citrusfrukter, för dom kan växa året runt för det är varmare.


Alltid lär man sig något nytt!


Uppdatering - generöst erbjudande!
Jaha , torsdagkväll strax efter klockan tio, då är det dags för nästa omgång jämförelser.
Överst i högen ligger Sverige - Azerbadjan.
Sugen på att läsa? Säg bara till; jag har många alster kvar. :)

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Tänk, vad mycket du får vara med om .. så INTRESSANT!

Lena sa...

Japp, det är en förmån att få vara
lärare...