På en särskild plats på vår framfartsväg och för all del även i trädgården samlas i bland oerhört många trollsländor. Värst är det på vägen, där på en sträcka , som kanske är 50 meter vimlar det av 100-tals sländor.
Vad gör de där? Släktträff? Fackföreningsmöte?
Något som upprör är det nog, för de flyger helt hysteriskt kors och tvärs.
Trollsländor har inte någon inbyggd radar...
Att ta sig förbi den sträckan till fots eller på cykel är en pina. De är stora och hårda, de stannar upp en stund för att fokusera och sedan tar de sats. Jag ska inte påstå att de anfaller, men har man livlig fantasi som kan det upplevas så.
I år har det varit ovanligt många trollsländor, kanske beror det på värmen. Min kunskap om dessa djur är minimal. Egentligen är de vackra, skiftar ibland i lite olika metallicfärger, som blänker vackert i solen.
Ur Nationalencyklopedien:
Trollsländor är uråldriga insekter. Det fanns trollsländor redan långt före dinosaurierna. Den tidens trollsländor kunde bli mycket större än de nutida.
Trollsländor har fyra vingar som är mer eller mindre genomskinliga. Trollsländor är rovdjur och äter andra insekter. De fångar insekterna i luften med sina ben. Deras larver lever i vatten av fiskyngel, grodyngel och insekter. De sländor man ser flyga vid vatten är ofta de blåa flicksländorna. Kungstrollsländan är störst i Sverige. Den blir uppåt 9 centimeter lång.
De har smal bakkropp och en kroppslängd från knappt 20 till drygt 150 mm. Huvudet är stort och har ett par borstlika, korta antenner och stora, välvda fasettögon, som hos egentliga trollsländor kan bestå av upp till 30 000 delögon vardera och oftast stöter samman på huvudets ovansida. Mundelarna är bitande med stora, tandade överkäkar. Det finns två par vingar, vilka är hinnartade och har talrika tvärribbor. De är olika utformade hos underordningarna. Trollsländor är skickliga flygare och har en speciell flygmekanik. Vingparen kan arbeta oberoende av varandra och i motsatt fas. Bakvingarna rörs före framvingarna och undgår därför att arbeta i turbulent luft. Hos egentliga trollsländor kan vingparen även arbeta i takt. Vissa arter samlas i stort antal och företar långa vandringar, t.ex. fyrfläckig trollslända. Trollsländor är predatorer på insekter, vilka uppspåras med synen och fångas i flykten med de taggiga benen, som hålls framsträckta och bildar en fångstkorg, som griper bytet och håller det medan det äts upp. Många arter har bestämda jaktrevir, som avpatrulleras och försvaras mot inkräktare.
Hmmm, första känslan och intrycket är rätt. De är otäcka!
Se upp där ute!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Nä, enstaka exemplar går bra, men fler än 10..
Skicka en kommentar